I hverdagen har vi – om vi er bevidste eller ej – en række tanker om alt mellem himmel og jord.

Min egen erfaring er, at en hel del af disse tanker handler om os selv: Hvad mente han? Hvorfor føles det sådan? Er jeg mon ved at blive syg? og videre i samme række om emner, der i virkeligheden er totalt ligegyldige.

Måske vil nogle kalde det navlebeskuelse og narcissisme, men min oplevelse er fra mange af mine klienter, at jeg langt fra er alene med denne indad-skuende tankestrøm.

Og hvis den så bare gjorde nytte…..

I stedet belaster den ved at bruge mængder af energi og i visse situationer stjæle fokus fra det, der reelt har betydning: Nærvær, overskud, koncentrationsevne, hukommelse, find selv flere, du kender dem sikkert.

At vores hjerne er skabt til at tænke er åbenlyst og samtidig en af hovedårsagerne til, at netop vores art har udviklet sig til at være øverst i fødekæden. Derfor er det indbygget, at funktionen ikke kan slås fra.

Derimod kan vi beslutte os for, hvilken retning vores tanker skal have. Vil jeg have overskud, fokus og fred eller vil jeg lade stå til og lade tankestrømmen bestemme selv?

Fra naturens side er vi programmeret til at sikre overlevelse – ikke så meget for den enkelte, men for arten. Derfor er tankestrømmen som udgangspunkt styret af hvilke risici, vi forestiller os og hvordan vi bedst kan forberede os til når (hvis) det engang sker.

I real-tid er sandsynligheden for, at vore værste forestillinger bliver virkelighed, forsvindende lille. Og en af de enkleste måde at korrigere sin tankestrøm er at spørge sig selv: Hvilken følelse ønsker jeg lige nu?  Måske vil tankerne springe tilbage til tidligere mønstre, men fortsæt med at stille spørgsmålet indtil du kan mærke at retningen skifter.

Ved at fastholde dette spørgsmål og fortsætte hver gang til du kan mærke den rigtige retning, vil du med tiden vænne din ubevidste indlæring til at du har muligheden for selv at gøre noget for dit velbefindende. og det giver uundgåeligt mere overskud, energi, fokus og nærvær til det, der betyder noget for dig.

Godt Nytår!