Robuste børn og voksne er ingen tilfældighed

Fra ganske tidligt under graviditeten begynder vores sind at registrere, hvad der sker omkring os. Nogle studier peger på, at det sker allerede fra 4 måned.

Derfra og indtil vi puster ud for sidste gang vil vores bevidsthed erfare og forholde sig til ALT, der foregår omkring os.

Underbevidstheden optager alt

Det meste opfatter vi gennem underbevidstheden, der konstant overvåger og vurderer, om noget kan være truende for os. Det er simpelthen en betydelig del af vores overlevelsessikring.

Skulle noget synes farligt, vil vores underbevidsthed straks alarmere de nødvendige funktioner i krop og sind for at undgå skade.

Forestiller du dig en situation, hvor du rammer strygejernet med hånden, vil beskeden om varmen indenfor max. ½ sekund have fået hånden flyttet. I den proces har varmepåvirkningen aktiveret underbevidstheden, der giver besked til styringen af musklerne. De flytter hånden i den rigtige retning samtidig med at kroppens helingsproces aktiveres.

Alt sammen inden du når bevidst at opdage, hvad der sker. På sin vis ser du det ske og forstår da med din dagsbevidsthed, at det var lige ved at gå rigtigt galt.

På samme måde overvåger underbevidstheden hele livet, om det er trygt at være, hvor du er.

Gennem de første 7 år af livet er vi særligt påvirkelige.

Dels er vores hjernefrekvens først under udvikling og ’båndbredden’ til databehandling gradvist stigende. (Indtil ca. 7-8 års alderen er vi i princippet i hypnose døgnet rundt. Hjernefrekvensen her svarer til dyb hypnose). Dels er den kritiske funktion, der skal stille spørgsmål til det, vi hører, ser og oplever først fra 6- 7-års alderen tilstrækkeligt udviklet. Den forudsætter netop en højere hjernefrekvens for at kunne hjælpe med at beskytte os mod fejlagtige beslutninger og uheldige påvirkninger.

Det gør, at de påvirkninger dit barn udsættes for i de første 7 år er særligt afgørende for, hvordan barnet senere vil vurdere sig selv i stand til at gøre ting, være sig selv, fungere socialt, trives i forskellige miljøer og meget andet.

Hele grundlaget for selvbilledet etableres i de første 7 år. Sindet fungerer som et kamera, der optager alt og sorterer det, der formentlig kan bruges i resten af livet. Det sker med den indsigt og livserfaring, du har på tidspunktet for sorteringen.

Derfra standser den ubevidste indlæring af de fleste reaktioner, og mønstrene for, hvordan livet skal klares,  begynder at vise sig.

Fra 7-8 års alderen formes grundlaget ud fra det indlærte og ved ca. 11-12 år etableres identiteten. Det billede andre skal kende dig som.

Teenagetiden er en mental træningsbane

Gennem teenageårene trænes så, hvilke af de ubevidst besluttede strategier, der fungerer og hvis de giver det ønskede resultat – typisk tryghed, social accept, følelsen af sikkerhed og mestring – vil de blive godkendt og være måden, du håndterer dit liv.

Måske du har lagt mærke til voksne, der normalt er velfungerende, men i visse situationer agerer som et barn på 5 eller 14. Det skyldes hovedsageligt, at den strategi, der dengang syntes brugbar blot blev godkendt som en varig løsning uden senere at blive revurderet.

Efter teenageårene er de valgte løsninger besluttet – træningen viste jo, at de ’virkede’ – og resten af livet fortsætter på den måde. Indtil du beslutter, at omgivelserne, tiden, dine omstændigheder måske har ændret sig mere, end du har fulgt med til og du måske mistrives i dit liv.

Uanset hvilken begrænsende tilstand du måtte opleve som voksen – stress, angst, lavt selvværd, overspringshandlinger, manglende fokus etc. – vil den altid hænge sammen med, om dine oprindeligt besluttede strategier stadig er aktuelle, brugbare og nyttige for dig.

Din underbevidsthed styrer dig

I hverdagen som voksen er ca. 95% af alt, hvad du foretager dig i dag, det samme, du gjorde i går. Og det vil fortsætte i morgen. Medmindre du ændrer din strategi for, hvilke reaktionsmønstre der kommer i spil.

Det skyldes, at netop 95% af dine handlinger er styret fuldt og helt af din underbevidsthed, som jo fungerer udelukkende på baggrund af de indlærte og godkendte strategier. Dem, du trænede som teenager, der baserer sig på, hvad du oplevede og lærte i de første 7 år af livet.

De første 7 år bestemmer alt

Derfor er det altafgørende, hvad børn udsættes for og hvad ikke i netop disse 7 år.

Omsorg, tryghed, nærvær vil typisk opfattes af barnet som kærlighed og barnet vil – fordi det derved lærer at stole på sig selv – gradvist udvikle sig til en harmonisk voksen, der har trænet konstruktive og omsorgsbaserede strategier gennem teenagetiden.

Hvad barnet lærer at tro og tænke om sig selv og andre er afgørende for, hvilken selvsikkerhed det viser og bruger som voksen. Hører barnet at katte er skadedyr, svenskere er dumme eller andet unyttigt, kan det være vanskeligt at forholde sig konstruktivt og tillidsfuldt til Verden som voksen.

Viden kan gøre dig fri til at være mere dig. På netop den måde, du føler bedst giver dig de oplevelser i hverdagen du ønsker.

Derfor er hypnose så effektivt

Den mest effektive måde, jeg har mødt til at ændre de forældede og unyttige beslutninger til brugbare og konstruktive løsninger er hypnose. I den hypnotiske tilstand er hjernefrekvensen meget lig den, vi har mellem 3 og 7 år og derfor kan de nye løsninger let og hurtigt etableres, så de kan danne det opdaterede grundlag for den nye adfærd og de nye nyttige handlinger.

Hvis du vil vide mere om emnet, holder jeg foredrag om vores udviklingsrejse gennem opvæksten og effekterne i voksenlivet, ligesom jeg selvfølgelig hjælper enkeltpersoner og grupper til at fungere bedre og mere gnidningsfrit i hverdagen.

Lad mig kontakte dig, så du ved, hvordan jeg kan hjælpe dig og måske dit barn til at få det lettere som voksen.