”Jeg under mig, hvor mange hun har kørende samtidig. Når min kammerat og jeg mødes, bliver han nogle gange fraværende. Han nægter at have en date på vej. Men jeg ved, hun også kontakter ham, samtidig med hun forsikrer sin uendelige kærlighed til mig. Han og jeg kan endda være i samme rum imens”.

Han havde brændt sig på en narcissist, der brugte alle de sædvanlige metoder for at lokke ham i nettet. I en periode troede han, relationen var holdbar. Indtil det gik op for ham, at hun samtidig arbejdede på at indfange hans bedste ven til et nært forhold.

Narcissister er mestre på deres felt.

Som jonglører, der holder mange ting i gang samtidig. Manipulationen, de mange parallelle virkeligheder, illusionerne og de enorme fantasier der er større end Verden selv, løgnene der stædigt fastholdes uanset beviser. I korte træk mestrer de alle facetter af deres adfærdsmønstre.

Reelt er det blot mønstre. Forudsigelige og samtidig utilregnelige. Forudsigeligheden skyldes rækkefølgen og reaktionerne på f.eks. modstand eller dine selvstændige holdninger. Utilregneligheden ligger i, at ingen kan forudse, hvornår de gør næste træk.

Du er langt fra alene med skrammerne

Manden her var en af mange, som har slået sig på en narcissist.

Den overstrømmende kærlighed, de mange anerkendelser, den positive omtale til vennekredsen, gaverne ud over almindelig rimelighed meget tidligt i forholdet havde overvældet ham. Han stolede på, at her var den kærlighed, han søgte. Den rigtige kvinde, der rummede alt han drømte om.

Indtil nettet strammedes om ham efter nogle måneder og hun viste sin sande natur: Dovenskaben, rodet i hendes lejlighed, den passive aggressivitet, de uendelige diskussioner, den konstante konflikt fordi han nægtede at være den eneste med fejl.

Til sidst blev han fravalgt med ordene: ”Jeg har fornemmet det hele tiden. Du ville mig aldrig rigtigt. Om jeg fatter, hvad jeg så i dig”.

Han holdt fast i sig selv – Derfor blev han vraget

Hans eneste brøde var, at han ikke ville underkende sin ret til en selvstændig holdning.

At han havde fastholdt kontakten til sine næsten voksne børn fra 1. ægteskab trods massive protester, blev vejen til redningen for ham. Da de meddelte ham, at de ikke ville kontakte ham som tidligere, så længe hun var i relation til ham, vågnede han af rusen.

De bedøver deres gidsler

At blive overvældet af en narcissist er som en beruselse.

Indledningen med den såkaldt Love-Bombing skal overrumple dig og sikre, du accepterer illusionen som sandhed. Når noget synes for godt til at være sandt, er det ofte sandheden: Det var for godt!

Du har mødt en ekspert i illusioner

At narcissister ikke kan mærke noget hører jeg af og til fra mine klienter. Virkeligheden er, at de ufatteligt gode til at mærke. De kan blot ikke sætte sig i en andens sted.

Til gengæld mærker de lynhurtigt, om du kan være en egnet kandidat som leverandør af den kærlighed, de mangler i et ubeskriveligt omfang. Det massive underskud gør, at de konstant søger at finde den, der kan få dem til at føle kærlighed.

Problemet er imidlertid, at de aldrig vil lykkes med opgaven, idet underskuddet oprindeligt førte til at såret indre barn, der lukkede for de fleste følelser. Det, de søger, kan de således ikke mærke. Uanset hvor meget du stræber efter at vise din hengivenhed og kærlighed til dem, vil det prelle af, som vand på en sten.

Som en radio uden antenne

Tænk f.eks. på en radiomodtager, der konstant scanner alle frekvenser for at finde en kanal, der kan modtages. Den undersøger hele tiden alle mulige frekvenser. Der må være en kanal et sted.

Men antennen er defekt og forbindelsen afbrudt, så modtagelse er udelukket. For altid.

Derfor søger narcissisten hele tiden efter den rigtige leverandør af oprigtig kærlighed.

Med mindre du trækker dig fra forholdet i tide – inden du får for mange blå mærker – vil du ende som vraggods på stranden. Ikke fordi du var dårlig til at vise kærlighed, men fordi modtageren var defekt.

Det var aldrig dig!

Det var aldrig din skyld. I bund og grund var det heller ikke narcissistens skyld. Den havde som voksen et ansvar for sin adfærd. Men den kunne ikke vise andet, end det du så.

Skaden er så dyb og gammel, at det normalt er urealistisk at forsøge at reparere defekten.

Forudsætningen ville bl.a. være, at narcissisten skulle erkende, den havde et problem. Og typisk er dens eneste problem, alle de mennesker, der udgiver sig for at ville den, som altid svigter deres løfter. Narcissistens problem er derfor aldrig dens eget, men de andres.

Har du slået dig på en narcissist?

Lad mig kontakte dig, så du ved, hvordan du kan komme videre i dit liv. Klogere på dig selv og din styrke.