Det korte svar er: Ja!

Inden du får det lidt længere svar, er det måske godt at vide lidt mere om, hvad hypnose egentlig er:
Den hypnotiske tilstand svarer til den, du er i, lige efter du vågnede i morges. Du var også i den tilstand præcis da du faldt i søvn i går og du har været næsten hele din barndom indtil du var 7-8 år.

I den hypnotiske tilstand er du i stand til at være dybt koncentreret og samtidig virkeligt afslappet. Hvis du dagdrømmer og bare ser ud af vinduet uden at lægge mærke til noget særligt og tankerne bare flyver er du også i den tilstand.

At vi kan hypnotisere os selv er der således mange eksempler på. Og almindeligvis gør det os godt i hverdagen, når vi lægger en pause ind og bare lader tankerne flyve.

Desværre er der også situationer, hvor netop den evne har en begrænsende effekt på vores adfærd: Når du oplever en begivenhed, der virkelig overrasker dig, når du ikke har nogen strategi for hvordan du klarer den situation, vil din indbyggede forsvarsmekanisme søge at trække dig ud af oplevelsen af situationen. Ofte med det resultat, at hvis begivenheden var særligt voldsomt eller stærkt overraskende, vil denne forsvarsmekanisme fastholde dig i den valgte adfærd, alene fordi du overlevede.

Og der er så det længere svar: Vi skabte ubevidst det handlingsmønster, der redede os. Og alene derfor fortsætter vi ubevidst på den måde. Alene ved oprindeligt at være i en hypnotisk tilstand.

Er hypnose så farligt?

Når du lader dig hypnotisere af en terapeut, vil du efter kort tid selv ‘vågne’ af hypnosen, medmindre terapeuten holder dig i den indtil sessionen er forbi.

Hypnose som terapeutisk værktøj er derfor særligt effektivt til at ændre indgroede vaner og rutiner, fjerne begrænsende selvopfattelser eller ændre på overbevisningerne om, hvad du kan eller kan. Overbevisninger som blot er tanker, du har tænkt længe nok til at de er groet fast.

Skulle du være havnet i ‘fastfrosset’ hypnotisk tilstand, hvor en del af din bevidsthed byder dig at fastholde et mønster, som du ønsker at bryde, kan et forløb hos en hypnoseterapeut være en effektiv og hurtig løsning på din blokering. Du vil som minimum lære, hvordan du kommer i hypnose, at den tilstand reelt er ufarlig og faktisk er dybt afslappende og hvordan du igen kan komme ud af den hypnotiske tilstand.